In de eigen taal met God verbonden

17 December 2016

Het was een bijzondere ervaring in de Michaelkerk te Breda. Zaterdagmiddag 10 december 2016 celebreerde pastoor Samuel, een Syrisch-Orthodoxe priester, de heilige Mis met zijn gezicht naar het Oosten. De vaste gebeden zong of bad hij in het Syrisch, een taal die verwant is aan het Aramees. Kinderen lopen vrij rond. De preek en de lezingen zijn in het Arabisch. De aanwezigen hebben geen boekje bij zich maar bidden  de vaste gebeden eerbiedig uit het hoofd mee.

Preek over Maria

“Dat is de taal die de meeste aanwezigen goed verstaan, “zegt Fatin Mattey, de projectmedewerkster van het project ‘Vluchtelingen voor vluchtelingen’ van het bisdom Breda. “Het Syrisch wordt enkel gesproken door leden van de Syrisch-Orthodoxe kerk en ook door de leden van de chaldeeuwse kerk. De Syrische taal is bij beide kerken hetzelfde behalve dat het bij de orthodoxe kerk west Syrisch heet en bij de chaldeeuwese kerk oost Syrisch heet. Onze christelijke taal (Syrisch) noemen wij het Soureth. Fatin is enthousiast over de viering “ik vond de preek erg mooi” zegt ze. “De priester preekte in deze voorbereidingstijd op het Kerstfeest over de heilige maagd Maria, hoe zij toen zij dertien was naar de tempel ging en het woord van God geaccepteerd heeft. Ze was verloofd met de heilige Joseph. Het was voor hem moeilijk te accepteren dat Maria zwanger was. In een droom vertelde een engel van God dat hij haar tot zijn vrouw moest nemen en hij haar moest beschermen. Joseph heeft dit gedaan. De priester heeft deze passage uit de bijbel uitgelegd en het verbreed.

Hoe wapenen wij onze gelovigen?

De meeste gelovigen zijn altijd hongerig naar het Woord van God en zoeken geloofsverdieping (catechetische bijeenkomsten). Het zou mooi zijn als wij meer catechetische bijeenkomsten op weekdagen kunnen aanbieden. Zelf werk ik eraan dat in ons bisdom er voor onze mensen de mogelijkheden voor geloofsverdieping zijn.

Gezellige ontmoeting met elkaar en de bisschop

Na de viering volgt een gezellig samenzijn in de zijzaal van de Michaelkerk. Velen nemen de gelegenheid te baat kort met de priester te spreken. Bisschop Liesen vereert de aanwezigen  met een kort bezoek en onderhoudt zich informeel met de gelovigen. Fatin Mattey maakt reclame voor de diocesane gezinsdag op 25 maart 2017 en ook het tienerweekend van 3 tot 5 februari 2017. Elke aanwezige ontvangt een exemplaar van het Nieuwe Testament in het Arabisch. Claudia en Najiba uit Roosendaal genieten van de bijeenkomst. “We zijn blij hier te zijn en komen graag naar de volgende activiteiten,” zeggen beiden in koor.