Alleenstaande ouders

De kinderen zijn zeker een van de belangrijkste zorgen van ouders als ze uit elkaar gaan door een echtscheiding. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de kinderen niet teveel lijden onder de scheiding? Hieronder handreikingen uit een uitgave van de Franse bisschoppen.

“Waarom maken papa en mama het niet meer goed met elkaar als ze ruzie hebben?” vraagt Sophie aan haar oma. Een kind wil het allerliefste dat zijn ouders van elkaar houden en dat ze van hem houden. Die liefde geeft veiligheid, geeft een warm thuis waar hij kan bloeien en groeien in vertrouwen. Dit is een van de redenen dat de katholieke kerk het huwelijk verdedigt en beschermt.

Geliefd voelen

Opgroeien bij gescheiden ouders betekent voor het kind lijden. Maar elk kind heeft een grote vaardigheid om zich aan te passen en kan er positief uitkomen, vooral als het zich wél echt geliefd voelt. Een scheiding heeft invloed op het hele leven van een kind. Dat wil niet zeggen dat ze een ongelukkig leven tegemoet gaan. Wat helpt is:

  • De liefde van zijn vader en zijn moeder. Het kind wil weten of het nog geliefd wordt door zijn ouders.
  • Voor het kind is het belangrijk dat de aanwezige ouder niet negatief of spottend spreekt over de afwezige ouder.
  • Opgroeien met goede voorbeelden: warme, hartelijke gezinnen waar het ook welkom is. Zeker als een van de ouders echt afwezig is.
  • De grootouders kunnen ook zeker een belangrijke rol spelen in de stabiliteit van het kind.
  • Belangrijk is ook dat de ouders en de omgeving geloven in een gelukkige toekomst.

Tijdens de tiener- en jongvolwassenjaren zal het kind zich gaan afvragen of het eigenlijk wel lukt om gelukkig getrouwd te zijn ‘tot de dood ons scheidt’. Tenslotte zijn de eigen ouders daar niet in geslaagd. Dat zal zeker een punt van worsteling zijn.

Getuigenis:

“Olivier en Sandra zijn allebei kinderen van gescheiden ouders. Ze zijn allebei gelovig. Toen ze verkering kregen wilden ze eigenlijk uiteindelijk wel trouwen. Tegelijkertijd waren ze bang voor een herhaling van de mislukking van hun ouders. Ze hebben twee jaar lang nagedacht, zich voorbereidt en hebben hun verwondingen in gebed bij God gebracht. Nu, na tien jaar huwelijk zijn nog steeds ze heel gelukkig samen.”

Nederlandse onderzoeksgegevens over scheidingskinderen zijn te vinden op: http://scheidingskinderen.nl/styled/.

Dit artikel is een samenvatting uit het artikel ‘Parents seuls ou remariés, comment le vivre avec nos enfants?’, gepubliceerd in ‘Simples questions sur la vie’ van de Franse bisschoppenconferentie.