Verslag Kerst Jongerenbijeenkomst

23 December 2016

“Het was een hele mooie dag!” Dit was een veelgehoorde kreet van de Syrische jongeren na afloop van de diocesane Kerst jongerenbijeenkomst die afgelopen zaterdag plaatsvond. Deze zin vat op eenvoudige wijze de dag heel goed samen. Ook de Nederlandse jongeren hebben erg genoten: “Het was heel leuk en bijzonder om op deze manier contact te leggen met de Syrische jongeren. In het begin was het even wennen aan elkaar en moest de sfeer er nog inkomen. Maar tijdens de uitwisseling van culturen kwam dat helemaal goed. Het was een hele gezellige, en ook leerzame dag” (Andy van Akkeren, Roosendaal).

 

Op zaterdag 17 december kwamen de jongeren van het bisdom Breda bij elkaar voor de Kerst bijeenkomst. Deze bijeenkomst vond plaats in de Michaelkerk te Breda, waar de jongeren heel hartelijk ontvangen zijn. De dag stond in het teken van ontmoeting en uitwisseling met Syrische jongeren, waarvan sommige reeds 1 à 2 jaar in Nederland zijn en anderen pas enkele maanden. De meesten kwamen uit het bisdom Breda zelf, vanuit Middelburg tot Oosterhout, en er waren ook enkelen aanwezig van elders uit het land. In de opzet van de kerstbijeenkomst is er samengewerkt met Fatin Mattey Eshaw, de projectmedewerker van het project ‘Vluchtelingen voor Vluchtelingen’. Zij had reeds contacten lopen met de Syrische jongeren en heeft hen voor de dag uitgenodigd. In totaal was er een groep van zo’n 25-30 jongeren aanwezig bij de kerstbijeenkomst, een mooie opkomst!

 

Enkele Nederlandse jongeren hebben meegedacht over de programma-invulling van de dag. Zo ook Cindy Reijnders uit Bergen op Zoom: “Het leek me leuk om als Nederlandse cultuur inbreng een aantal Oudhollandse spelen te verzorgen. Deze spellen kunnen gemakkelijk gespeeld worden als je de Nederlandse taal niet zo goed spreekt en het zal helpen om het ijs wat te breken. In de pauze serveerden we warme chocolademelk met slagroom, dat is ook typische Nederlands. En dat ging er wel in, bij alle jongeren!”

 

Na het spelen van de spellen was het tijd voor de Syrische jongeren om de Nederlanders een kijkje in hun cultuur te geven. Er werden filmpjes getoond op YouTube van hun fanfare optredens in Syrië en er werd traditioneel gedanst. Hierbij kregen ze zelfs enkele Nederlandse jongeren op de been. Hadi, een van de Syriërs, verzorgde ook nog een live concertje op zijn trompet. Zijn kerst-repertoire viel in smaak en er werd dan ook hier en daar meegezongen.

 

Aan het eind van de middag was er een gebedsviering met alle jongeren samen in de kerk. Het Evangelie van de 4e zondag van de Advent werd door aanwezige jongeren voorgelezen in het Arabisch en het Nederlands, waarop een moment van stille overweging volgde. Vervolgens werd er een hymne in het Arabisch gezongen, gevolgd door een Taizé lied door de Nederlandse jongeren. Als afsluiting verplaatsten de jongeren zich naar het Maria altaar achterin de kerk, om daar onder prachtig gezang kaarsjes aan te steken en hun persoonlijke voorbede aan Maria toe te vertrouwen.

 

Tot slot hielp iedereen een handje mee om alles op te stellen voor het kerstdiner en werd er genoten van een heerlijke maaltijd. Bij het naar huis gaan kregen alle jongeren een kerstster mee, met daarop een mooie kerstwens in het Arabisch en het Nederlands. Moe van de vele indrukken, maar bovenal dankbaar voor zo’n verrijkende dag, gingen de jongeren naar huis, uitkijkend naar het volgende moment van ontmoeting.