Derde Dag: Mantua

Maandag 14 oktober 2019
We rijden op de derde dag door naar Fiuggi. Onderweg vieren we de eucharistie in de kathedraal van Mantua. Mantua is een van de best bewaarde kunststeden in Noord-Italië. De stad is omgeven door meren waarop boottochten gemaakt kunnen worden.

Mantua is voor Italiaanse begrippen geen oude stad. Italiaanse steden gaan vaak terug op Etruskische of Romeinse nederzettingen. Dit is bij Mantua niet het geval. Mantua ontstond in de vroege middeleeuwen (zesde tot achtste eeuw). De stad beleefde zijn bloeiperiode in de late middeleeuwen en de renaissance.
De vorstenfamilie Gonzaga is uit Mantua afkomstig. Ze  heeft veel gedaan voor de verfraaiing van de stad. Tijdgenoten koesterden grote bewondering voor de architectuur.

Een van de leden van de familie, de heilige Aloysius van Gonzaga, is op de heiligenkalender terecht gekomen. Hij werd in 1568 in Castiglione bij Mantua geboren. Hij was de oudste zoon van de graaf en bestemd om zijn vader op te volgen. Tegen de wil van zijn vader trad hij in 1585 in bij de jezuïeten te Rome. Hij studeerde daar theologie. Tijdens zijn verblijf in Rome brak een pestepidemie uit. Aloysius verpleegde de zieken. Hij werd besmet en stierf op 21 juni 1591 als martelaar van de naastenliefde. Hij is de patroon van de studerende jeugd. Hij ligt begraven in de S. Ignazio te Rome, zijn hoofd wordt in de Aloysiusbasiliek in Castiglione bewaard.

De dom ligt aan het centrale plein van de stad, de Piazza Sordello. Hier bouwden de bisschoppen al in de tiende eeuw een kathedraal. In die tijd oefenden zij in de stad de wereldlijke macht uit. Toen de burgerij opkwam, ontstond aan de zuidkant van het plein de Piazza Broletto en de marktplaats, de Piazza delle Erbe met de parochiekerk, de Rotundo San Lorenzo.

De kathedraal zelf is in verschillende stijlen gebouwd. De klokkentoren dateert uit 1140 en is romaans. Aan de zuidkant van de kerk zijn gotische kapellen bewaard gebleven. De kathedraal is in 1540 door Giulio Romano omgebouwd. Het interieur is gebouwd in de stijl van de vroeg-christelijke Romeinse basilieken terwijl de voorgevel in de achttiende eeuw door de Oostenrijkse heersers is opgetrokken.Opmerkelijk zijn de galerijen van Korinthische zuilen en het kassettenplafond.

​Fiuggi staat van oudsher bekend als kuuroord. Het bronwater is een geneeskrachtig middel tegen nierkwalen en jicht. Het is bekend dat paus Bonfacius VIII en Michelangelo hier voor hun gezondheid kwamen.  Sinds het begin van de twintigste eeuw kende de plaats een sterke ontwikkeling. Naast het versterkte middeleeuwse stadje Fiuggi Citta op de top van de heuvel  ontstond het moderne Fiuggi Fonte onder aan de heuvel. De stad is verbonden met de heilige Blasius. Toen de stad eens aangevallen werd door vijanden liet de heilige Blasius nepvlammen oplichten boven de stad. De vijanden dachten dat de stad reeds verwoest en geplunderd was en dropen af. In de hoofdkerk van de stad, de sint Biagio, bevinden zich enkele fresco’s van leerlingen van Giotto.

Vergelijkbare artikelen