Gezinsdag aan Zee 2022 met 80 deelnemers

25 July 2022

Afgelopen zaterdag 23 juli kwamen 80 ouders, kinderen, tieners, jongeren, vrijwilligers en priesters samen in Cadzand-Bad voor de Gezinsdag aan Zee. Een dag met inhoud en veel ontspanning en plezier. De hemel gaf ook nog een stralende zon, wat de feestvreugde vergrootte. 

De kinderen tussen 5 en 11 jaar gingen mee naar een echte 'koeienboerderij'. Daar keken ze hoe planten en kleine kalfjes groeien. Net zoals we allemaal mogen groeien in geloof en liefde naar God onze Vader. Dat gaat niet vanzelf. Door Hem te ontmoeten in de kerk, door te bidden, door in de Bijbel te lezen groeit je geloof. Dat is 'voer' voor je geloof in God. Daarna zijn de kinderen maar eens gaan kijken wat voor voer de dieren krijgen, want ze hadden net geleerd: groot worden gaat niet vanzelf!

De tieners trokken voor hun eigen programma naar het strand. Een paar jongeren hadden een mooi inhoudelijk programma voorbereid waarbij heel wat in het zand gebouwd moest worden.

Bij de ouders gingen Edwin & Brechje Loenen in op de vraag hoe je geloof kunt meegeven aan je kinderen. Daarvoor maakten ze gebruik van een Amerikaans onderzoek van George Barna en input van een katholieke Nederlandse kinderpsychologe. Het was een interactieve presentatie: ouders dachten eerst zelf na over drie centrale vragen:

  • Waarom wil je geloof meegeven?
  • Hoe werk je aan een sterke - ouder kind band?
  • Geloof doorgeven doe je door........

Na een heerlijke lunch was er tijd voor ontspanning en gebed. Op het strand konden ouders en kinderen hun hart ophalen en in het zand een goed (biecht)gesprek hebben met een van de aanwezige priesters. In de strandkerk was het Allerheiligste waar uitgerust kon worden.

Bij terugkomst stond de ijscoboer klaar en vierden we een feestelijke mis. De kinderen hadden het liedje en dansje 'Wij vieren feest' geleerd op de boerderij en dat werd uit volle borst gezongen. Na een heerlijke barbecue en veel handjes die hielpen met opruimen keerde iedereen huiswaarts.

Met één vraag die onbeantwoord bleef: hoe kunnen we vaker met katholieke gezinnen samenkomen? We hebben elkaar nodig en...de kinderen hebben elkaar nodig! Daar wordt aan gewerkt.