Veertigdagen op weg naar Pasen

16 February 2021

Download gratis in twee delen ons hele Veertigdagenboekje: Op weg naar Pasen! Deel 1. Deel 2. Dit boekje is op A4 formaat gemaakt, maar moet op A5 geprint worden. 

Onderdelen ervan zullen we op deze pagina zetten. Als het downloaden of printen niet lukt, mag je ook een bericht sturen via dit formulier, dan sturen we een boekje op. 

Ga je met ons mee op weg naar Pasen? Hiernaast zie je een gekleurde weg met alle stappen die we gaan zetten. Van Aswoensdag tot Pasen.

Klik hier en je kunt dezelfde tekening downloaden en elke stap inkleuren. 

Op deze pagina plaatsen we bij elke stap een goede vastenactiviteit. Dus houd het in de gaten!

Vergeet ook niet mee te kijken naar de Facebook Live met Kapelaan Jochem of Pastoor Lars: iedere woensdag en zondagavond om 19.00 uur hier: www.facebook.com/gezinspastoraat. Zo kunnen we echt met elkaar op weg door de veertigdagentijd. 

 

 

Paus Franciscus noemt vasten, bidden en geven een voorwaarde bij het laten zien van bekering in de Veertigdagentijd. “De weg van de armoede en onthouding (het vasten), de aandacht en zorgende liefde voor de gewonde mens (de aalmoes) en een dialoog in kinderlijk vertrouwen met de Vader (het gebed) maken het ons mogelijk een oprecht geloof, een levende hoop en een daadwerkelijke liefde voor te leven.”

 

Vijfde zondag van de Veertigdagentijd - 14 maart 2021

We gaan een boon planten om eens te kijken wat er gebeurt met de boon als die sterft in de grond. Kijk eerst het YouTube filmpje hier en plant zelf ook een boon. Hier vind je hoe je dat kan doen. Jezus sterft voor ons en de vruchten zijn de sacramenten die wij ontvangen én dat we bij God in de hemel kunnen komen. Op het plaatje hiernaast zie je een paar van Zijn cadeaus. Dank u Jezus! (Bron: catechisme-emmanuel.com).

 

Feestdag van de Heilige Jozef - 19 maart!

Midden in de vastentijd is er een feestdag: op vrijdag 19 maart is het feest van de Heilige Jozef. Jozef was de 'voedstervader' van Jezus en op zijn feestdag gaan we niet vasten. Sterker nog: je mag feesten! Vraag aan je moeder maar om een taartje :). Hier vind je een mooie kleurplaat van hem. 

 

Vierde zondag van de Veertigdagentijd - 14 maart 2021

Deze week proberen we een ander blij te maken. Bijvoorbeeld door een mooie paaskaart te maken voor iemand die al wat ouder en/of alleen is. Het doel is: een glimlach op iemands gezicht toveren! 

Klik hier voor de paaskaart die je kunt kleuren en weggeven. 

Derde zondag van de Veertigdagentijd - 7 maart 2021

Deze week laten we Jezus zien dat wij wel eerbied voor Hem hebben. Zoek het rode lampje voorin de kerk. Dat brandt naast het tabernakel: een soort schatkist waar alle hosties bewaard worden. Daar woont Jezus! Buig maar eens voor Hem om zo te laten zien dat jij wel respect voor Hem hebt.
Je kunt ook een kaarsje aansteken bij Maria. Jezus vindt het fijn als je laat zien dat je eerbied hebt voor zijn lieve moeder Maria.

Als je niet naar een kerk kan, kun je een mooi lijstje maken voor het plaatje van Jezus. Klik hier voor een YouTube video hoe je dat kunt doen. 

 

Tweede zondag van de veertigdagentijd - 28 februari 2021

De vastentijd is ook een tijd om sámen te bidden. Jezus heeft gezegd: "Als jullie minstens met twee personen samen bidden, dan ben Ik erbij!" (Matteüs 18, 20).

Uitdaging voor deze tweede week van de veertigdagentijd: stel vanavond aan je vader en moeder voor om na het avondeten samen te bidden. Hier vind je voorbedebriefjes. Knip die uit, geef ieder een pen en laat ieder opschrijven waarvoor hij/zij wil bidden. Na het eten sla je een kruisteken, ieder bidt zijn/haar voorbede en sluit samen af met een Onze Vader.

Bewaar de briefjes in een mandje, dan kun je ze elke avond gebruiken.

Als je nog denkt: 'Hoe moet ik eigenlijk bidden?' Kijk dan even hier

Eerste Zondag van de veertigdagentijd - 21 februari 2021

De vastentijd is ook een tijd om meer bij Jezus te zijn, te bidden.  Als je hier klikt vind je een mooi schilderij van Hem. Dat helpt je om aan Jezus te denken.

Print het plaatje uit en zet het op een plekje op je kamer. Ga elke dag 5 minuten voor dat plaatje zitten.  Sluit je ogen en probeer met je hart bij Jezus te zijn.

Natuurlijk kun je ook wat tegen Hem zeggen: waar je blij om bent of juist verdrietig. Hij is je beste vriend.

Aswoensdag - 17 februari 2021

In de vastentijd doen we drie dingen extra:

1. Meer bidden

2. Meer naastenliefde (we vasten op lekkers zodat we extra weg kunnen geven aan anderen)

3. Grotere trouw aan de sacramenten, zoals het sacrament van boete en verzoening. 

Zo helpen we ons hart om minder aan onszelf te denken en meer aan God en aan anderen. 

Vandaag maken we een vastenpotje. Je kunt hier een sticker downloaden om uit te printen en op een mooi potje te plakken. Daar bewaar je dan de koekjes en snoepjes in die je niet opeet tijdens de vastentijd. Op zondagen en met Pasen mag je er lekker wat uit nemen!