Dirigenten- en organistendag 2018

31 August 2018

Op zaterdag 6 oktober 2018 organiseren de diocesane commissie voor liturgische muziek en het Sint Franciscuscentrum de jaarlijkse diocesane dirigenten- en organistendag.

Thema: 'Hoe pak je het aan?' Praktische tips voor koordirigenten en organisten

Elke dirigent of organist heeft van tijd tot tijd te maken met praktische problemen. Waarom stijgen of zakken we bij bepaalde passages en hoe los je dat op? Hoe kun je als organist met een voorspel of een intonatie de koorzang inleiden? En zo zijn er nog meer momenten waarop je als koordirigent denkt: hoe pak ik dat aan?
 
Door wie

Twee ervaren docenten zullen dat uit de doeken doen: Hans Mout, oud-dirigent van Hortus Musicus Religiosus in Bergen op Zoom en Janno den Engelsman, organist van de St. Gertrudiskerk.

Voor wie

Dirigenten en organisten uit Bisdom Breda en ook andere belangstellenden zijn welkom.

Plaats
St. Gertrudiskerk, Grote Markt 10, 4611 NR Bergen op Zoom

Inhoud

Voor de dirigenten

– repetitietechniek

– stemvorming, uitspraak, houding

– zuiverheid, waarom stijgen of zakken we juist hier?

– ritme, gelijkheid in het zingen

– slagtechniek

 

Voor de organisten

– waar moet een intonatie of voorspel aan voldoen en hoe maak ik die?

– hoe begeleid ik een strofelied of een gereciteerde tekst, zoals een psalm?

– literatuurspel bij de viering

De deelnemers krijgen enkele werken ter voorbereiding toegestuurd. Er staan op de dag ook andere stukken die de moeite waard zijn op het programma. Zo doet u nieuwe ideeën op voor uw reperoire.
Datzelfde weekend vindt er rond het Bachorgel van de St. Gertrudiskerk een festival plaats. Op zaterdag vinden er vanaf 14.30 uur diverse evenementen plaats

 
Over de gastdocenten
Hans Smout was onder meer docent solozang, koordirectie en kerkmuziek van het Brabants Conservatorium en van 1962 tot 2010 was hij kerkmusicus in Bergen op Zoom en dirigent van Hortus musicus Religiosus in die stad. Sinds 2000 is hij dirigent van kamerkoor Musica Cordis.

Janno den Engelsman volgde zijn opleiding aan het Utrechts Conservatorium en het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek. Hij is werkzaam als organist van de St. Gertrudiskerk in Bergen op Zoom en de St. Lambertuskerk in Wouw. Naast zijn privé lespraktijk voor orgel en kerkmuziek is hij als docent orgel verbonden aan het Centrum voor de Kunsten in Bergen op Zoom.

Programma

 9.30 uur

Ontvangst met koffie en thee

10.00 uur

Opening

10.05 uur

Centrale workshop door Hans Smout en Janno den Engelsman

11.15 uur

Workshop voor dirigenten door Hans Smout

Workshop voor organisten door Janno den Englsman

12.15 uur

Lunch

13.00 uur

Gezamenlijke afsluiting in de kerk

14.00 uur

Afsluiting

 
Kosten
De deelnemersbijdrage is Euro 15,00 per persoon inclusief koffie/thee en een bescheiden lunch. Over te maken op NL57 RABO 0315 9852 59 t.n.v. Bisdom Breda inzake Liturgische Muziek te Breda, met vermelding van 'Dirigenten en organistendag 2018'.
Bij betaling voor meerdere deelnemers graag de namen van de deelnemers doorgeven aan: jam.van.loenhout428@gmail.com
 
Aanmelden
U kunt u tot en met 28 september aanmelden door het invullen van het inschrijfformulier op deze pagina. Wilt u, in verband met het oefenkoor, uw stemsoort vermelden en wilt u de keuze van de workshop aangeven?

 

Bijeenkomsten

6 okt 2018 - 9:30 tot 14:00

Dirigenten- en organistendag 2018

St. Gertrudiskerk, Grote Markt 10, Bergen op Zoom