Zangdag gregoriaans 2019 ‘Laeta Dies’

13 February 2019

In het voorprogramma op de bisdombedevaart ‘In het spoor van Benedictus’ najaar 2019, wordt een Zangdag gregoriaans ‘Laete Dies’ georganiseerd op 30 maart 2019 in Michaelkerk, Hooghout 67 in Breda van 9.30 – 14.00 uur. (Bij de kerk is gratis en voldoende parkeergelegenheid. De dichtstbijzijnde bushalte is: Mgr. Leijtenstraat, vanaf station lijn 5 richting Heusdenhout.)

Het wordt een dag vol gregoriaanse activiteiten met workshops voor beginners en gevorderden. In alle workshops wordt veel gezongen. De organisatie is in handen van de Commissie voor liturgische muziek ‘Sint-Gregorius’ en het Sint Franciscuscentrum, centrum voor geloofsverdieping en vorming van het Bisdom Breda.

Wie een tekst voordraagt, benadrukt bepaalde woorden, wacht soms even en versnelt dan weer. In het gregoriaans gebeurt hetzelfde. Het is – zou je kunnen zeggen – spraakkunst voor zangers. De muziek staat geheel in dienst van de tekst en geeft het woord als het ware vleugels. Maar hoe doe je dat? Deze zangdag wordt een ontdekkingstocht naar de relatie tussen woord en toon in het gregoriaanse repertoire. Er zullen meerdere links worden gelegd naar de geplande bedevaart.

Voor wie
Iedere geïnteresseerde, zowel beginner als gevorderd, is van harte welkom.

De docenten
Wilko Brouwers is koordirigent en componist en al vele jaren intensief bezig met het gregoriaans. Hij leidde jarenlang de zang van de cisterciënzer monniken van de Achelse Kluis. Ook was hij vele jaren docent tijdens het Sacred Music Colloquium in de Verenigde Staten. Momenteel geeft hij leiding aan een maandelijkse Gregoriaanse Kring in Utrecht en in ’s-Hertogenbosch.

Han Akkermans is voorzitter van de Commissie voor Liturgische Muziek en pastoor van de Sint-Catharinaparochie in Oosterhout.

Frans Bullens is als organist/dirigent werkzaam in de Laurentiuskerk te Dongen en de de basiliek van Sint Jan de Doper te Oosterhout.

Jan Schuurmans is als medewerker kerkmuziek werkzaam bij het bisdom Breda. In de Antoniuskathedraal vervult hij de functie van cantor en is hij dirigent van de Kathedrale Cantorij.

Programma

9.30uurOntvangst met koffie/thee
10.00uurOpening door Han Akkermans, voorzitter Commissie voor Liturgische Muziek
10.05uurGezamenlijke workshop o.l.v. Wilko Brouwers
11.15uurKeuze uit drie workshops:
  A. Voor beginners, hoe is het gregoriaans ontstaan en hoe lees en zing je het gregoriaanse notenschrift. Begeleiding  Jan Schuurmans
  B. Gregoriaans als volkszang. Al zingende vanuit de bundels Gezangen voor Liturgie, Graduale simplex en Graduale Romanum kijken we naar de praktische mogelijkheden van het Gregoriaans in de huidige liturgie. Begeleiding Frans Bullens en Han Akkermans
  C. Voor degenen die al enige ervaring hebben met het gregoriaans: een verdieping van de uitvoeringswijze. Begeleiding Wilko Brouwers
12.15uurLunch
13.00uurGezamenlijke workshop
14.00uurAfsluiting


Aanmelden en kosten
U kunt zich aanmelden door het invullen van het aanmeldformulier op deze pagina. Wilt u bij aanmelden uw stemsoort en keuze van de workshop vermelden? In verband met de organisatie vragen wij u zich aan te melden voor 21 maart.
Of u kunt uw gegevens mailen naar: opgave@sintfranciscuscentrum.nl of telefonisch T 076 – 52 23 444 doorgeven.

De deelnemersbijdrage is € 10 per persoon. Hiervoor ontvangt u koffie en een bescheiden lunch. U kunt dit bedrag storten op: NL57 RABO 0315 9852 59 t.n.v. Bisdom van Breda, inzake Liturgische Muziek te Breda met vermelding van ‘Zangdag 2019’. Bij betaling voor meerdere deelnemers graag de namen van de deelnemers doorgeven aan: jam.van.loenhout428@gmail.com


Folder
Voor de folder van de zangdag klik hier.

Afbeelding
Responsorium Mundum vocans, feest van de heilige Benedictus (13e eeuws antiphonarium)

Voor een impresie van de dag klik hier.

Bijeenkomsten

30 Mar 2019 - 9:30 tot 14:00

Zangdag gregoriaans 2019 ‘Laeta Dies’

Kerk van de H. Aartsengel Michaël, Hooghout 67 in Breda