Jongerenbijeenkomst rondom Synode over jongeren

2 June 2017

Op zondag 2 juli 2017 komen jongeren vanuit het hele Bisdom Breda bij elkaar rondom de aanstaande bisschoppensynode over jongeren. De bijeenkomst vindt plaats in het bisdomkantoor te Breda, waar jongeren (16-30 jaar) vanaf 14.30u welkom zijn. Om 15.00u begint het inhoudelijke programma, dat zal om 18.30u zijn afgelopen. Om 18.30u wordt afgesloten met een BBQ in de bisschopstuin, deze bijeenkomst dient immers ook direct als feestelijke afsluiting van het jaar. 

 

Achtergrond

De paus roept regelmatig - elke twee of drie jaar - bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema's uit het leven van de Kerk en van de wereld. Zo'n bijeenkomst noemt men een bisschoppensynode. Volgend jaar, in oktober 2018, heeft paus Franciscus als thema voor de synode gekozen: de jongeren, het geloof en het onderscheiden van de eigen roeping. Om de synode voor te bereiden, wil paus Franciscus de bisschoppen van de hele wereld raadplegen en advies vragen. De bisschoppen richten zich vervolgens voor input tot de jongeren, en willen graag luisteren naar hun mening en ervaringen.

 

Programma 

Als Bisdom Breda komen we daarom op 2 juli samen met jongeren vanuit het hele bisdom. Na voorbereiding met enkele jongeren, zullen pastor Vincent Schoenmakers en jongerenwerkster Nina Mertens deze bijeenkomst samen leiden. Dit zal gebeuren door een levendige presentatie van de thema's in het voorbereidend document op de synode, om deze thema's vervolgens op creatieve en interactieve manier met de jongeren te verwerken. Aan de hand van de input van de jongeren zal er per thema een kernboodschap worden geformuleerd vanuit de jongeren. Aan het eind van de middag zal Mgr. Liesen aanwezig zijn, en zullen de jongeren deze kernboodschappen aan hem presenteren. Ook is er gelegenheid hierover met de bisschop in gesprek te gaan. Ter afsluiting van de bijeenkomst én van dit studiejaar is er aansluitend om 18.30u een verzorgde maaltijd.

 

14.30u - Inloop

15.00u - Welkom en korte uitleg 'Wat is een Synode'

15.10u - Drie rondes rondom thema's uit het voorbereidend document

In elke ronde wordt eerst het thema kort inhoudelijk uitgelegd door pastor Vincent Schoenmakers. Vervolgens legt jongerenwerkster Nina Mertens de link naar de belevingswereld van jongeren, en geeft hierbij enkele vragen mee aan de jongeren. Zij geven hier op creatieve wijze antwoord op, wat leidt tot een kernboodschap vanuit de jongeren over het desbetreffende thema.

18.00u - Presentatie van kernboodschappen aan bisschop Liesen

18.30u - Heerlijke BBQ in bisschopstuin

 

Aanmelding en voorbereiding

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via deze website, het FB event op 'Jong Bisdom Breda', óf door een email te sturen naar jong@bisdombreda.nl. Het is belangrijk om te weten hoeveel jongeren er komen i.v.m. de voorbereidingen en de maaltijd. Als je pas later kunt aansluiten bij de bijeenkomst ben je ook van harte welkom, laat dit dan even van tevoren weten. 

Ter voorbereiding op de bijeenkomst kan het interessant zijn het voorbereidend document te lezen. Dit is niet direct gericht aan jongeren zelf, maar kan dienen als een goed document om je in te lezen. Dit is echter niet verplicht, het document wordt immers toegelicht tijdens de dag, en de bijeenkomst gaat met name om het luisteren naar de beleving en ideeen van jongeren.

 

We hopen veel jongeren te verwelkomen op 2 juli, van harte welkom!

 

 

 

Bijeenkomsten

2 jul 2017 - 14:30 tot 20:00

Jongerenbijeenkomst rondom Synode over jongeren

Veemarktstraat 48 Breda