Kookwedstrijd tussen Irakese en Syrische koks

7 May 2018

Twee teams, een Syrisch en een Irakees, streden om de eer tijdens de kookwedstrijd die Fatin Mattey-Eshaw, projectcoördinator van het project 'Vluchtelingen voor vluchtelingen' van het Sint Franciscuscentrum, het vormingscentrum van bisdom Breda, op zaterdag 28 april 2018 georganiseerd had. De kookwedstrijd tussen de chefs Rostom Menjoyan met zijn helper Chihan Shamon en Fadia Romia en haar helper Enam Hushan, vond plaats in de bijruimtes van de Michaëlkerk in Breda-Oost.

Gezamenlijk eten is in de Arabische cultuur heel belangrijk

Gezamenlijk eten is in de Arabische cultuur heel belangrijk en zowel Syrië als Irak beschikken over een uiterst geraffineerde keuken.

De jury

Een neutrale jury boog zich over de resultaten. Fatin Mattey heeft de jury samengesteld. "Ik heb ernaar gestreefd dat deze onpartijdig is," zegt ze. "Er zitten dus geen mensen uit Syrië of Irak in." De jury bestond uit Ben Hartmann, secretaris-generaal van het bisdom Breda, Jopie en Jacques Govaarts, vrijwilligers van de parochiekern H. Aartsengel Michaël van de Augustinusparochie en George Habra, vice-voorzitter van de Caritas van Prinsenbeek. George, een Palestijns christen uit Tel Aviv kent de Arabische keuken van binnen uit. "De juryleden letten op de hygiëne, de samenwerking binnen de teams, de smaak van de gerechten en de presentatie," zegt George.

George zelf is betrokken bij de opvang van vluchtelingen. "Ik woon al 36 jaar in Nederland. Ik geef Nederlandse les aan vluchtelingen die niet kunnen lezen en schrijven. Dat heb ik lang gedaan naast mijn werk in een supermarkt." Jopie en Jacques Govaarts wonen in het appartementencomplex boven de Michaëlkerk. 'We wonen al zestig jaar in deze parochie en hebben veel van de geschiedenis meegemaakt. Nu koken wij zelf iedere eerste dinsdag voor ouderen uit de parochie," vertelt het echtpaar. "We hebben verschillende belangrijke gasten gehad zoals bisschop Liesen en vicaris Wiertz. De Arabische christenen koken wel anders dan wij gewend zijn. Bij ons gaat het er ingetogener aan toe."

Kipfilet met rijst

Beide teams bereidden een gerecht dat bestond uit kipfilet met rijst. Rostom Menjoyan, de Irakese kok, kookt eerst aardappelen, kip rozijnen, amandelen en noten en doet de rijst er overheen. Fadia Romia, de Syrische kokkin, werkt met yoghurt, komkommer en knoflook. Ondertussen maken Syrische en Irakese christenen reclame voor hun eigen keuken. "Het Syrisch eten is veel luchtiger," meent Narek uit Roosendaal. 'Neen, het Irakese eten is veel verfijnder." zegt een ander.

Voor het eten het 'Onze Vader' in het Arabisch bidden

Om 15.00 u. komen de prachtig opgemaakte schotels uit de keuken. Yousif, de man van Fatin bidt in het Arabisch het Onze Vader voor. De koks scheppen het eten op bij de juryleden. Ook de andere aanwezigen genieten van het heerlijke eten. Na het hoofdgerecht volgt het nagerecht. Een Irakese cheesecake en Syrische zoete koekjes, baklava.

Proeven, smaken en kiezen

De aanwezigen laten het zich goed smaken. Thérèse Weinberg analyseert de verschillende smaken. "Het zijn aromatische gerechten," meent ze. "Het Irakese eten is iets zwaarder en het Syrische iets luchtiger. Dit komt misschien ook door het gebruik van yoghurt." De aanwezigen kunnen eigenlijk geen keuze maken.

Dit geldt voor Annie Aarts. 'Ik woon in Prinsenbeek maar ben betrokken bij de Augustinusparochie. Ik geef taalles aan statushouders. Ik doe dit ook bij de mensen thuis. Ik ken Fatin en de mensen vrij goed. De Syrische kok Fadia opent binnenkort een Syrisch restaurant aan de Nieuwe Haagdijk. Ik heb haar mee op weg geholpen. Het is niet eenvoudig een zaak te beginnen. Je moet langs veel instanties. De gemeente Breda heeft ook goed meegewerkt. Zelf vindt Annie de kookwedstrijd een goed initiatief. "Ik hoop wel dat er eens iets voor christenen en moslims gezamenlijk georganiseerd wordt. Op school en het werk ontmoeten beide groepen elkaar ook en dat gaat ook. "Annie weet wel dat dit niet eenvoudig is. "Veel christelijke vluchtelingen hebben geleden onder de moslims. Dit moet zijn tijd hebben."

Na het nagerecht maakt de jury zijn oordeel bekend. Het hoofdgerecht smaakte iedereen even goed. Bij het nagerecht was een klein verschil. Dat lag aan de presentatie. Rostom maakte een prachtige cheesecake. Hij ontvang de felicitaties.

Rostom

Rostom komt uit Mosoel. Hij zelf is Armeens-katholiek. In Mosoel was hij chefkok van een luxe-restaurant en had hij een eigen bedrijft. Hij verzorgde de catering bij feesten en partijen. "Momenteel volg ik de inburgeringscursus en loop ik stage bij een Irakees restaurant aan de Haagdijk." Hij vindt Nederland een mooi land maar de taal is moeilijk. "Gelukkig helpen veel Nederlanders mij." Hij heeft veel waardering voor het project van Fatin. "Zij brengt ons christenen bij elkaar. Het geloof betekent veel voor ons. Ik verbleef eerst in het AZC in Tilburg. Daar had ik contacten met pastoor Harm Schilder. Hij is een goede vriend van mij. Hij spreekt goed Engels. In mijn leven heb ik steeds gevoeld dat Jezus mijn vriend is. Als ik het moeilijk heb, praat ik met Hem. Zonder ons geloof was alles verloren. Ik ben dankbaar voor de Kerk die ons samen brengt en ik bedank in het bijzonder bisschop Liesen en Fatin voor deze middag." 

Fadia

Fadia heeft genoten van de middag. Ook zij werkte in Syrië in de horeca en heeft in Nederland haar horecadiploma gehaald. Ze kookt graag en is druk bezig met de voorbereidingen voor haar eigen restaurant dat Suryana, dit betekent 'ons Syrië', zal gaan heten.

Tekst: Hans de Jong

Irakees teamSyrisch team