Ontmoeting in Regina Carmeli Christenen uit Irak en Syrië

3 March 2018

Een tijd gelden heeft Fatin Mattey, projectleider van 'Vluchtelingen voor vluchtelingen' mij gevraagd of het mogelijk was dat christenen uit Irak en Syrië in Regina Carmeli samen konden komen om elkaar te ontmoeten, voor geloofsverdieping en gebed.

Op zaterdag 24 februari 2018 was de eerste bijeenkomst de Ontmoetingsdag voor gezinnen uit het Midden Oosten.

Rond 11.45 uur liepen ongeveer 20 mannen, vrouwen, jongeren en kinderen binnen. De sfeer was meteen zeer hartelijk. Na de begroeting gingen allen in een kring zitten. Pastoor George Alkaed sprak over de Vastentijd. Fatin had gezegd: “Ze hebben honger naar het Woord van God!” Wij konden niets verstaan, omdat alles in het Arabisch was, maar ik voelde dat zowel de volwassenen als ook de jongeren één en al aandacht waren.

De zelf meegebrachte snacks werden gedeeld, daarna stond een stadswandeling met Ed van den Ende op de agenda. Op de terugweg zijn ze bij de ZaterdagMiddagClub (http://zmc-sittard.nl/) van kapelaan van der Wegen geweest. De kinderen zijn bij de ZMC gebleven, een bijzondere middag voor deze vluchtelingkinderen.

Om 15.30 uur vierde pastoor George Alkaed de H. Mis in onze kapel. Zr. M. Renata en zr. M. Marlene waren er ook bij, voor hen was het een bijzondere ervaring om mee te kunnen vieren, omdat ze altijd wisten, wat gebeden, gelezen of gezongen werd ondanks het feit dat het in een totaal onbekende taal gebeurde. Ons katholiek geloof is universeel!

Ze hebben ook genoten van de liederen, het enthousiasme van de gelovigen, vooral van de jonge mensen. De twee zusters moesten mee op de foto, om uitdrukking te geven aan de vreugde van de christenen uit Irak en Syrië over de aanwezigheid van de zusters. Wij zijn dankbaar dat we aan deze mensen de mogelijkheid kunnen geven, om hun geloof samen te verdiepen en te vieren.

De volgende bijeenkomst is op 25 maart op Palmzondag. Dan is de Palmzondagviering voor Arabische christenen, de H. Mis in het Arabisch om 13.00 uur.

 

Geschreven door: zr. M. Gisela