Vluchtelingen voor vluchtelingen

We kennen allemaal de beelden van de vluchtelingencrisis. Honderdduizenden mensen die vanuit Syrië en Irak op de vlucht zijn voor oorlog. Sinds 2013 steken zij massaal de Middellandse zee over richting Europa, in een poging om hun leven in veiligheid te brengen. Eenmaal aangekomen in Nederland, valt het leven als vluchteling niet meteen mee. Onder druk van de lokale bevolking, reageren veel gemeenten terughoudend op de komst van asielzoekers.

Maar er zijn ook mensen die innerlijk bewogen raken door het leed van de vluchtelingen. Zij verenigen zich in initiatieven om vluchtelingen te helpen. Ook vanuit het Sint Franciscuscentrum wordt daar werk van gemaakt. Met het project “vluchtelingen voor vluchtelingen” worden vluchtelingen die al langer in Nederland wonen betrokken om nieuwkomers te helpen.

Er is nood aan praktische ondersteuning, een luisterend oor en activiteiten waardoor vluchtelingen hun zelfredzaamheid kunnen vergroten. Projectmedewerker Fatin is zelf vluchteling geweest. Zij kent de moeilijke situaties en onzekerheid waar asielzoekers tegenaan lopen. Maar zij kent ook de wegen die hen kunnen helpen om te integreren in de Nederlandse samenleving. Een belangrijk onderdeel van het project is dan ook dat vluchtelingen worden aangespoord om zich in te zetten voor elkaar, door hun specifieke talenten en competenties te delen.

 

Projectleider: Fatin Mattey-Eshaw