Viering van de Doop van de Heer

13 January 2018

Het feest van de Doop van de Heer heeft in de traditie van de Oosterse christenen een grote betekenis. Het is voor hen het feest van de Openbaring van de Heer.

In de kerk van de heilige Aartsengel Michael in Breda-Oost kwamen daarom op 6 januari 2018 ongeveer 50 Arabisch-sprekende christenen bijeen om de eucharistie te vieren. Fatin Mattey-Eshaw, projectcoördinator van het project Vluchtelingen voor Vluchtelingen, organiseerde de bijeenkomst.

 

¨De middag begon met een eucharistieviering die opgedragen werd door George Alkaed van de Melkitische kerk. Het was een bijzonder mooie viering,¨ zegt Fatin. ¨Pastoor Alkaed hield een prachtige preek over de betekenis van het Doopsel. Door het Doopsel ontvangt de mens een nieuw leven in Christus. We trekken met Hem door de dood naar het leven. De preek raakte ons allemaal in ons hart,¨ aldus Fatin.

Na de eucharistieviering doopt de Chaldeeuwse priester Firas Ghazi een Irakese baby. ¨Omdat het feest van de Doop van de Heer zo´n speciale betekenis heeft willen wij graag dat de kinderen op dit feest gedoopt worden,¨ vervolgt Fatin. ¨Het was deze keer iets minder druk dan anders. Veel mensen waren ziek. Daarnaast heeft de NS de voorwaarden van het groepsticket veranderd waardoor het voor onze mensen te duur wordt om te kunnen komen. We kijken samen terug op een mooie middag.¨