“Bijna alle zintuigen deden mee op de Hildegarddag”

21 May 2019

Bijna alle zintuigen deden mee op de Hildegarddag die het Sint Franciscuscentrum, het vormingscentrum van Bisdom Breda op zaterdag 18 mei 2019 organiseerde. Zowel gehoor, reuk en smaak en ook het gevoel kwamen aan bod op deze gevarieerde studiedag. De Hildegarddag vond plaats in de sfeervolle H. Catharinakerk van het Bredase Begijnhof en was gewijd aan de heilige Hildegard van Bingen (1098-117). Met ruim tachtig mensen te gast op de prachtige Begijnhof met een kopje koffie, thee en kruidenthee van munt en gember op een zonovergoten ochtend was deze ochtend een groot succes.

Hymnen en sequenties
De geoefende vrouwenstemmen van het koor Oriënte onder leiding van zuster Marie-Louise Egbers met organiste Marjan Henken streelden het gehoor met gezang. Zij zongen hymnen en sequenties die Hildegard van Bingen geschreven en gecomponeerd heeft. Kitty Bouwman verzorgde een kennismaking met het leven en werk van de heilige Hildegard terwijl Kim Breed de deelnemers invoerde in Hildegards omgang met de schepping.

Bedevaart komt in Eibingen
De dag paste helemaal in het voorprogramma voor de diocesane bedevaart naar Subiaco en Montecassino die van 12 tot en met 19 oktober 2019 plaatsvindt. De heilige Hildegard van Bingen was benedictines en abdis van het klooster Rupertsberg nabij Bingen (Duitsland). In 1165 stichtte Hildegard de abdij van Eibingen op de rechteroever van de Rijn. Dit is de voorganger van het huidige klooster dat bewoond wordt door een communiteit van benedictinessen van de congregatie van Beuron. Al op 12 oktober doet de bedevaart deze abdij aan. In de kerk zal bisschop Liesen de eerste eucharistieviering van de bedevaart celebreren.

Visionaire en mystiek begaafde vrouw
Aan de hand van teksten uit Hildegard's werk presenteerde Kitty Bouwman het leven van Hildegard van Bingen. Kitty Bouwman is onderzoekster bij het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen en doet onderzoek naar het goddelijke en geestelijke moederschap bij Hildegard van Bingen. Hildegard van Bingen was een opmerkelijke en veelzijdige vrouw. Ze schreef visionaire mystieke werken maar was ook thuis in de plantkunde en de muziek. Hildegard had contacten met de voornaamste personen van de twaalfde eeuw zoals bijvoorbeeld Bernardus van Clairvaux en correspondeerde met pausen en koningen. In haar visie is de hele schepping gericht op God. Gods geheimen liggen verborgen in alle schepselen, dieren, vissen, planten en bomen. Hildegard spreekt ook over de verlossing van de mens. De mens is de kostbaarste parel van God. In de visie van Hildegard staat de moederliefde van God centraal. Hildegard nodigt ons uit om niet onszelf in het centrum te plaatsen, maar ontvankelijk te zijn voor het mysterie dat ons verbindt met God en de naasten.

Kennismaking met middeleeuwse geneeskunde
Kim Breed verzorgde een presentatie over de visie op gezondheid en kruiden van Hildegard van Bingen. Zij deed dit op een bijzonder creatieve manier. Zij liet verse kruiden rondgaan en de aanwezigen roken de aroma’s van de planten en konden deze ook bevoelen. Kruiden spelen een grote rol in het denken van Hildegard. Zij was overtuigd van de helende werking van kruiden. Via een kruidenquiz konden mensen kruiden raden en beschreef Kim voor welke ziekte welk kruid diende. Kim legde zo ook een verband tussen de kruidenleer van Hildegard en hedendaagse inzichten, ze vertelde tenslotte wat mensen met de moderne kruiden van nu daadwerkelijk kunnen doen.

 

Foto: uit de lezing van dr. Kitty Bouwman