Hildegard van Bingen; haar muziek, leven, spiritualiteit en werk

28 September 2022

Op 5 november 2022 organiseert het Sint Franciscuscentrum in samenwerking met de H. Maria Parochie Walcheren een ochtend rondom Hildegard van Bingen in de Sint Petrus en Pauluskerk te Middelburg. We beginnen de dag muzikaal en we eindigen rondom het middaguur.

Voor wie
Het wordt een ochtend voor ieder die geïnteresseerd is in en nieuwsgierig is naar deze breed getalenteerde Hildegard van Bingen. Eenieder is van harte welkom.

Hildegard van Bingen
Hildegard van Bingen (1098-1179), abdis, mystica en componiste, is een van meest opmerkelijke vrouwen in het middeleeuwse West-Europa. Haar veelzijdig talent is uitzonderlijk. Jarenlang gaf zij als abdis leiding aan een klooster van benedictinessen, dat zij zelf had gesticht op de Rupertberg bij Bingen. Zij ontving visioenen die zij op schrift stelde. Zij correspondeerde met de grote persoonlijkheden van haar tijd, onder wie de keizer en de heilige Bernardus van Clairvaux, en nam daarbij geen blad voor de mond. In een heel eigen stijl componeerde zij muziek, die nog steeds mensen kan raken. Haar kennis over het gebruik van kruiden en voedsel voor genezing geldt nog steeds als een bron van betekenis voor de huidige natuurgeneeskunde.
In 2012 werd Hildegard tot ‘lerares van de universele kerk’ verklaard door paus Benedictus.

Op deze dag willen we nader kennis maken met deze veelzijdig begaafde vrouw. Door te luisteren naar enkele van de door haar gecomponeerde gezangen en door een inleiding op haar leven en werken.

Over de inleider en begeleider muziek  
Christian Blaha, componist, dirigent, organist uit Middelburg zal met zijn voor deze dag speciaal samengesteld ensemble enkele liederen van Hildegard ten gehore brengen.

Kitty Bouwman is theologe en geeft colleges en lezingen. Zij bestudeert de vrouwelijke gestaltes Caritas en Wijsheid in de werken in Hildegard van Bingen.

Inschrijven en kosten
U kunt u inschrijven door het invullen van het aanmeldformulier op deze pagina. De dag is vrij toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Waar wanneer en tijd

Datum5 november 2022
PlaatsSint Petrus en Pauluskerk, Lombardstraat 3 te Middelburg
Aanvang10.00 uur, vanaf 9.30 uur bent u welkom voor ontvangst met koffie en thee

Programma 

09.30 uurDe kerk is open, ontvangst met koffie en thee
10.00uur Woord van welkom.
  Daarna liederen van Hildegard van Bingen o.l.v. dr. Christian Blaha met zijn ensemble - Virtus sapientiae, Ave Maria en Magna Pater
11.00 uur Leven van Hildegard van Bingen door dr. Kitty Bouwman
11.20 uurGelegenheid tot het stellen van vragen en gesprek
11.25 uur Spiritualiteit en werken van Hildegard van Bingen door dr. Kitty Bouwman
12.00 uurGelegenheid tot het stellen van vragen en gesprek
12.15 uurMiddaggebed
12.30 uurAfsluiting met koffie en thee met iets lekkers

Bijeenkomsten

5 nov 2022 - 10:00 tot 12:30

Hildegard van Bingen; haar muziek, leven, spiritualiteit en werk

Sint Petrus en Pauluskerk, Lombardstraat 3 te Middelburg