Hoe kunnen we elkaar helpen bij verlies en verdriet?

30 July 2018

Op zaterdag 22 september 2018 organiseren het Sint Franciscuscentrum, het vormingscentrum van Bisdom Breda, en de Vrije Boekhandel te Breda een lezing door Manu Keirse ‘Hoe kunnen we elkaar helpen bij verlies en verdriet?’.

Voor wie
De lezing is bedoeld voor iedere geïnteresseerde en mensen die in hun persoonlijke of professionele leven geconfronteerd worden met verlies of mensen die iemand in hun omgeving willen bijstaan in het verdriet.

‘Meer weten kan helpen’
‘Manu Keirse gelooft niet meer in rouwverwerking. “Je kunt hoogstens een verlies overleven.”’ (Trouw,  25 juni 2017).

In zijn vele lezingen die Manu Keirse geeft over verlies en verdriet komt telkens naar voren dat er een weg is om elkaar te helpen bij verlies en verdriet. Meer weten kan hierbij helpen.

Het gaat in het boek ‘Helpen bij verlies en verdriet’ niet alleen over verlies door dood, maar ook over verlies van gezondheid, werk of toekomstperspectief. Hij schets aan de hand van concrete voorbeelden hoe rouwen niets te maken heeft met afscheid nemen, loslaten of vergeten maar met anders leren vasthouden. Over verdriet kom je niet heen, maar integreer je in je leven, neem je als een schaduw die altijd met je meegaat mee.

Er moet rouwarbeid worden verricht waar je doodmoe van kunt geraken. Pijn bij verlies is volkomen normaal. Verdriet heeft te maken met liefde, liefde geven en kunnen ontvangen. De tijd nemen en warmte ervaren van je medemens maakt weer nieuw leven mogelijk.

Door luisteren, luisteren én luisteren, mensen telkens weer hun verhaal laten vertellen, kunnen mensen op verhaal komen. Het gemis zal nooit overgaan maar ooit worden overstegen door herinneringen aan het leven van de geliefde.
Tranen worden gedroogd, niet voor altijd maar telkens weer.

 "God heeft geen andere handen dan die van de medemens. Zorg dat Hij handen krijgt."

Over Manu Keirse
Emeritus hoogleraar prof dr. Manu Keirse is klinisch psycholoog, veelgevraagd spreker en gezien als autoriteit in Nederland en België op het gebied van omgaan met rouw en verlies en palliatieve zorg. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald.

Wanneer waar en programma
Op 22 september 2018, Sint Antoniuskathedraal, Sint Janstraat 8, 4811 ZL Breda.

09.45uurOntvangst
10.00uurLezing ‘Hoe kunnen wij elkaar helpen bij verlies en verdriet’ door Manu Keirse
11.30uurGelegenheid tot het stellen van vragen
11.45uurGelegenheid tot het inzien en aanschaffen van zijn boeken

 

Aanmelden
U kunt zich inschrijven door het invullen van het aanmeldformulier op deze pagina. Als u zich inschrijft reserveren wij voor u een plaats.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden, een vrijwillige bijdrage is welkom.

www.sintfranciscuscentrum.nl
www.devrijeboekhandel.nl

Foto: Jimmy Kets

Verslag
Voor een verslag van de lezing zie 'Rouwen is arbeid'.

Bijeenkomsten

22 sep 2018 - 9:45 tot 12:15

Hoe kunnen we elkaar helpen bij verlies en verdriet? lezing door Manu Keirse

Sint Antoniuskathedraal, Sint Janstraat 8, 4811 ZL Breda