Online Alphacursus voor parochies in Bisdom Breda

7 July 2020

Het Sint Franciscuscentrum helpt parochies bij het op weg gaan naar een missionaire parochie. Daarom organiseert het in nauwe samenwerking met Alpha Nederland een volledige online Alphacursus vanaf 10 september tot en met 10 december van 19.45 – 21. 30 uur voor parochies van Bisdom Breda. Samen met Alpha Nederland helpt het Sint Franciscucentrum u, als parochies, om de gehele Alphacursus online zelf voor uw eigen parochianen en deelnemers te geven.

Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest voor een parochie om de Alphacursus online te organiseren.

SFC helpt parochies deze online Alphacursus te geven, voor wie en hoe uw deelnemers werven?
De online Alphacursus is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar God of meer willen weten over de Kerk.
Het SFC nodigt de Alphaleiders of mensen die dit in hun parochie willen worden uit. Zij nemen hun medegelovigen of geïnteresseerden mee in de reis door het land van Alpha. Elke parochie nodigt de deelnemers zelf uit, via een oproep via de preekstoel, de media of langs persoonlijke weg. Bidden voor het welslagen van de cursus kan tijdens de eucharistievieringen of in uw persoonlijk gebed.

Door wie?
Frank Jansons, relatiemanager Alpha katholiek van Alpha Nederland, en Anke Vos, projectmedewerkster van het Bisdom Breda voor parochievernieuwing, begeleiden de avonden.

Wat is de Alphacursus?
Alpha is een cursus van 11 - 13 weken die een ruimte creëert, online of persoonlijk, waar mensen enthousiast zijn om hun vrienden mee te nemen voor een gesprek over geloof, leven en God.

Ontstaan van Alphacursus - Online
Tijdens de coronacrisis zochten en zoeken velen naar de betekenis van hun leven. Bij velen is een nieuwe openheid voor God ontstaan. Fysieke bijeenkomsten waren en zijn vaak nog onmogelijk. Alpha Asia Pacific vertaalde de Alphacursus in een online versie en dat is overgenomen door de rest van de wereld. Wereldwijd organiseerden geloofsgemeenschappen online Alphacursussen waarmee ze mensen in contact brachten met Jezus Christus. Nooit was het zo eenvoudig om mensen via de digitale snelweg met Alpha te bereiken. Tientallen kerkelijke gemeenschappen in Nederland hebben intussen virtuele Alphacursussen gepland.

Wat doet de Alphacursus?
De Alphacursus brengt mensen in contact met Jezus Christus. Hierdoor veranderen levens. Mensen ervaren de werking van de heilige Geest die hen raakt en vernieuwt. Gelovigen kunnen missionaire leerlingen worden die erop uit trekken en rijke vruchten voortbrengen voor God en Zijn Koninkrijk.

De Missionaire Parochie
Niet voor niets beveelt Father Mallon de Alphacursus aan. Father Mallon is de initiator van de wereldwijde beweging ‘Divine renovation’. In zijn parochie te Halifax in Canada zag hij hoe mensen groeiden in hun geloof door het volgen van deze cursus. Mallon beschouwt de Alphacursus als het vliegwiel van de parochievernieuwing en hij is ook enthousiast over de Alphacursus online.

Wanneer en waarover?
De online sessies voor de deelnemers starten om 19.45 uur en eindigen om 21.30 uur. Het tijdschema voor de Alphaleiders, is iets anders en hierop afgestemd. Het SFC neemt na registratie contact met u op en nodigt u uit voor de instructieavond op 3 september.

 •  Introductie 10 september: Is er meer?
 • 17 september: Wie is Jezus?
 • 24 september: Waarom stierf Jezus?
 • 1 oktober: Hoe kun je geloven?
 • 8 oktober: Bidden: waarom en hoe?
 • 15 oktober: De bijbel lezen: waarom en hoe?
 • 29 oktober: Hoe leidt God ons?
 • 6 en 7 november weekend: Wie is de Heilige Geest? Wat doet de Heilige Geest? Hoe kan ik vervuld worden met de Heilige Geest?
 • 12 november: Hoe nu verder?
 • 19 november: Hoe kan ik het kwade weerstaan?
 • 26 november: Waarom en hoe vertel ik het anderen?
 • 3 december: Geneest God ook nu nog?
 • 10 december: Hoe zit het met de kerk?

Hoe gaat u te werk? Registreren en verder

 • Overleg met uw pastoor over deelname van uw parochie aan deze online Alphacursus.
 • Registreer u bij Alphanederland.org via deze link, met vermelding van 'SFC' achter uw kerknaam. Na registratie krijgt u toegang tot alle benodigde materialen zoals handleidingen, promotiemateriaal en trainingsvideo’s.
 • Uw registratie wordt door Alpha Nederland doorgegeven aan het Sint Franciscuscentrum.
 • Het SFC neemt na de vakantie contact met u op en nodigt u uit voor de instructieavond op 3 september. Ander tijdschema, grootte deelgroepen, deelgroeptijd, leiden deelgroepen, enz. enz.
 • Voor de Alpacursusavonden stuurt SFC u per email de Zoomlink toe voor deelname. U zelf stuurt deze link naar uw deelnemers uit uw parochie.
 • Installeer Zoom op uw pc en/of neem een abonnement op Zoom. Het SFC verzorgt het eerste deel. De parochie maakt via Zoom haar eigen 'online-kamer' waarin de leid(st)er(s) met de eigen deelnemers uit de parochie in deelgroepen uiteengaat om het gesprek over het thema in een kleine groep te voeren. Gebruik van Zoom is 40 minuten gratis en voldoende voor de parochiële gespreksgroep / deelgroep.
 • Deelname aan de Alpha Experience avond online wordt aanbevolen.
 • Er is een mogelijkheid aan de online training van Alpha Nederland (voorheen trainingsdag) op 4 en 5 september deel te nemen.

Kosten
Deelname aan deze online Alphacursus is gratis. Een vrijwillige bijdrage is welkom. Dit kunt u overmaken op Rabobank NL91RABO0158784022 o.v.v. Online Alphacursus.
 

Bijeenkomsten

3 sep 2020 - 19:45 tot 21:30

Instructieavond voor de Alphaleiders voor Online Alphacursus voor parochies

Online
10 sep 2020 tot 10 dec 2020 - 19:45 tot 21:30

Online Alphacursus voor parochies in Bisdom Breda t/m 10 december

Online