Sint Franciscusdag 2021: Musical en de Missionaire Kerk; "Spector"

19 July 2021

Het Sint Franciscuscentrum, het vormingscentrum van Bisdom Breda, organiseert op zaterdag 16 oktober 2021 de jaarlijkse Sint Franciscusdag. Het thema van de dag luidt: Musical en de Missionaire Kerk. KISI - God’s singing kids voert de musical "Spector, het beste zit van binnen" op in de Gertrudiskerk te Bergen op Zoom aanvang, naar keuze, om 10.00 uur, een workshop voor deelnemende kinderen/ tieners en om 14.00 uur voor de toeschouwers van de musical en deelnemers aan de nabespreking.

Spector: het beste zit van binnen
Wat zijn je dromen? Wat is je grootste wens? Hoe maak ik mijn dromen waar? Daarover gaat deze musical. Je ontmoet Erik, een blinde bedelaar. Iemand vraagt hem wat zijn grootste wens is. Vrienden helpen hem dit verlangen te realiseren. Erik kan zijn ogen niet geloven. Zal het hem lukken? Ben jij zo´n vriend? We ontdekken het tijdens deze spannende musical. Het is een musical geschreven door Bas Suijkerbuijk.

Voor wie?
De bijeenkomst is bestemd voor twee en zelfs drie doelgroepen: kinderen/ tieners, gezinnen met kinderen, en pastorale beroepskrachten en (kern)vrijwilligers;

Allereerst voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden. Voor kinderen vanaf de leeftijd van 6 jaar/ tieners bestaat het programma uit, naar keuze, deelname aan een heuse musicalworkshop, en voor het hele gezin is het middagprogramma tot aan de pauze bestemd.
Daarnaast voor pastorale beroepskrachten, catecheten en vrijwilligers die betrokken zijn bij het gezinspastoraat en de catechese aan kinderen. Voor deze doelgroep is naast de ervaring van de voorstelling bijkomend het middagprogramma na de pauze bestemd waarin we doordenken over de musical als middel voor de missionaire parochie.

Waar en wanneer?
De dag is op zaterdag 16 oktober 2021, de aanvang is 10.00 uur voor kinderen die willen deelnemen aan de workshop en 14.00 uur begint de gezamenlijke musicalvoorstelling en vindt plaats in de Gertrudiskerk die ligt aan de Grote Markt van Bergen op Zoom. De ingang bevindt zich aan de Kerkstraat. We zijn te gast bij de Lievevrouwparochie in Bergen op Zoom.

Mogelijkheden van musical en theater als weg voor evangelisatie
Het Bisdom Breda zet in op missionaire parochies. Parochies die erop uit trekken en anderen maken tot leerlingen van Jezus Christus. Dit doen ze van uit het hart van het geloof. Mensen zijn geroepen tot het volle leven, tot eeuwig leven. Dat vinden wij in een relatie met de Levende Heer, Jezus Christus. Zo laten gelovigen hun naasten delen in de vreugde die zij zelf ontvangen hebben. Parochies doen dit met alle mogelijke middelen. Tijdens deze middag verkennen we de mogelijkheden van musical en theater als weg voor evangelisatie. Dit doen we samen met KISI-God’s singing kids

Wie is KISI - God’s singing kids?
KISI is een internationale familie van kinderen, jongeren en volwassenen, die op weg is met liederen en musicals tot eer van God. “We willen God ontdekken, talenten ontwikkelen, samen beleven, het Goede Nieuws vertellen, en elke dag met Jezus leven. Wij zijn een katholieke beweging met een oecumenische opdracht.” De KISI’s ontstonden in 1993 in Oostenrijk. Ze zijn vanaf 2008 actief in Nederland. Ze verzorgen optredens in parochies, scholen, zorgcentra en theaters.

Programma
In de ochtend is er de workshop voor kinderen en tieners, die dat willen, en in de middag spelen de KISI’s samen met de deelnemende kinderen en tieners de musical "Spector: het beste zit van binnen". Na de musical gaan de toeschouwers in gesprek met de coördinator van KISI Nederland, Harm Ruiter, en met anderen over de mogelijkheden van theater en musicals voor een missionaire parochie. Met name kijken we naar de mogelijkheden om hiermee gezinnen te bereiken. Voor parochies kan de musical een voorbeeld van missionair gezinspastoraat zijn.

Ochtendprogramma musicalworkshop alleen voor kinderen/ tieners

10.00uurOntvangst kinderen/ tieners die willen meedoen met de musicalworkshop
10.15uurStart workshopprogramma: oefenen musical met tussendoor uitleg over de musical
12.30uurGezamenlijke lunch (brood zelf meenemen, voor drinken wordt gezorgd)
13.00uurVoorprogramma oefenen met de deelnemende kinderen/ tieners en de KISI’s en omkleden

Einde ochtendprogramma & start middagprogramma

13.30uurOntvangst gasten
14.00uurWelkom door vicaris Paul Verbeek, pastoor Lieve vrouweparochie Bergen op Zoom en gezamenlijke voorstelling musical "Spector: het beste zit van binnen"
15.00uur

Nagesprek met Harm Ruiter, coördinator van KISI Nederland

Pauze & einde eerste deel middagprogramma

15.30uur

Presentatie van de KISI door Harm Ruiter

16.00uurVerdiepend gesprek/ doordenking van musical als middel voor missionaire parochie, met deelnemers door vicaris generaal Marc Lindeijer SJ onder leiding van Ben Hartmann, directeur Sint Franciscuscentrum
16.30uurSluiting


Inschrijven en kosten
U kunt zich aanmelden door het invullen van het inschrijfformulier op deze pagina. Vermeld erbij of uw kind wil deelnemen aan de workshop in de ochtend. We houden rekening met de dan geldende coronamaatregelen, mogelijk is dat beperkend t.a.v. het aantal beschikbare plaatsen. U krijgt hierover t.z.t. bericht. De voorstelling wordt u aangeboden door het Sint Franciscuscentrum in samenwerking met de Lievevrouwparochie Bergen op Zoom. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Verslag Voor een impressie van deze dag klik hier.

 

Bijeenkomsten

16 okt 2021 - 10:00 tot 16:30

Sint Franciscusdag 2021 : Musical en de Missionaire Kerk; "Spector: het beste zit van binnen"

Gertrudiskerk, Grote Markt, 4611 NR Bergen Op Zoom, bereikbaar via de Kerkstraat