Doe mee! Fotowedstrijd: ‘Jouw kerk in beeld’

9 November 2017

Actie Kerkbalans houdt voor de campagne van 2018 een fotowedstrijd waaraan alle kerkgangers in Nederland mee kunnen doen. De opdracht: maak één foto die goed laat zien wat de waarde is van jouw kerk. Alle kerkleden, jong en oud, worden uitgenodigd om deel te nemen.

Ramon Mangold

De winnaars krijgen een ‘Kerkblik-award’, een geldbedrag van 250 euro voor hun lokale Actie Kerkbalans én een masterclass fotografie van topfotograaf Ramon Mangold, die eerder deze week het landelijke nieuws haalde vanwege zijn uitgebrachte fotoboek over de Katholieke Kerk in Brabant. In het Bisdom Breda is Ramon een veelgevraagd fotograaf bij evenementen. Ook is hij tweemaal gastdocent geweest bij de cursus Diaconale Journalistiek van het Sint Franciscuscentrum.

Waaraan voldoet een goede foto?

In de kennisbank van het Sint Franciscuscentrum is de handreiking Nieuws in beeld opgenomen met voorbeelden en tips om een goede foto te maken. Waaraan voldoet een goede foto? Hoe zit het met portretrecht? Voor de duur van de campagne is deze pagina uit de kennisbank publiekelijk toegankelijk. Na 22 december 2017 kun je de pagina alleen bezoeken met een gebruikersaccount.

Accent op waarde van de kerk

Actie Kerkbalans lanceert de Nationale Fotowedstrijd om de kerk letterlijk scherper in beeld te krijgen. Een logische stap, zo verklaart Anna Kruse van het campagneteam: “We verwachten dat dit hele mooie persoonlijke foto’s op gaat leveren, die lokale kerken dan mogelijk ook weer kunnen gebruiken voor hun eigen Kerkbalanscampagne. Foto’s maken is iets wat veel mensen graag doen of dat nu is met hun telefoon of met een camera. De uitdaging is om dat wat de kerk voor iemand persoonlijk belangrijk maakt, in een foto te vangen. We zijn erg benieuwd wat dat aan bijzondere beelden gaat opleveren.” Belangstellenden kunnen in drie categorieën deelnemen: kinderen (6 t/m 12 jaar), jong talent (12 t/m 18 jaar), volwassenen (18+).

40.000 vrijwilligers in 2000 kerken

Actie Kerkbalans start op zaterdag 20 januari en loopt tot 3 februari 2018. Jaarlijks halen 40.000 vrijwilligers in 2000 kerken (Rooms-Katholiek, Protestants en Oud-Katholiek) in Nederland geld op voor hun plaatselijke kerk. Actie Kerkbalans is de grootste fondsenwervende campagne van Nederland. De winnaars van de fotowedstrijd worden bekend gemaakt tijdens het landelijk startmoment op zaterdag 20 januari 2018 om 13.00 uur. Op dat moment organiseren ook vele lokale kerken door heel het land een eigen startmoment voor Actie Kerkbalans. Inzenden kan tot en met vrijdag 22 december.