Geannuleerd: Dag van de Cantor "Zingt voor God"

27 August 2020
Door de aangescherpte coronamaatregelen van 29 september 2020 is de dag geannuleerd. De dag zal worden hernomen zodra weer mogelijk.

“Zingt voor God met een dankbaar hart psalmen, hymnen en liederen, ingegeven door de Geest!” (Kol. 3,16).

De Commissie voor liturgische muziek Bisdom Breda en het Sint Franciscuscentrum, centrum voor vorming en diaconale actie, organiseren 'de Dag van de cantor' om de praktijk van de cantor een nieuwe impuls te geven op zaterdag 3 oktober van 10.00 tot 14.00 uur in de Lambertuskerk, Markt 62 te Etten-Leur.

Voor wie
De dag is bedoeld voor zangers die al als cantor functioneren of die dat willen gaan doen. De dag staat ook open voor voorgangers. Zij oefenen hun taak immers van oudsher voor een deel ook zingend uit. Ook koorleiders die meer willen weten over de basis van de liturgische zang en die graag een cantorgroep willen beginnen in hun parochie, zijn van harte welkom.

Door wie
Begeleiding is in handen van:
Han Akkermans, voorzitter van de Commissie voor Liturgische Muziek en pastoor van de Sint-Catharinaparochie in Oosterhout.
Frans Bullens, als organist/dirigent werkzaam in de Laurentiuskerk te Dongen en in de basiliek van Sint-Jan de Doper te Oosterhout.
Jan Schuurmans, als medewerker kerkmuziek werkzaam bij het Bisdom Breda. In de Antoniuskathedraal vervult hij de functie van cantor en is hij dirigent van de Kathedrale Cantorij en de Schola cathedralis Bredanae.

De plaats van de cantor herondekt
Liturgie, eredienst vraagt om zang en muziek. Nu de koren vanwege de coronacrisis beperkt zijn in hun mogelijkheden, wordt de plaats van de cantor, de voorzanger, volop herontdekt. Die plaats is er van oudsher geweest als een volwaardige liturgische functie. Sommige gezangen komen bij voorkeur toe aan de cantor: de verzen van de antwoordpsalm en het vers vóór het Evangelie. Daarnaast heeft de cantor de taak om in stem en gebaar de vierende gemeenschap te activeren in de deelname aan de liturgie. Dat is van belang als straks iedereen weer mag meezingen. Er is immers niet altijd meer een koor beschikbaar, want ook los van de coronamaatregelen neemt het aantal koren af.

Programma

9.30  uurOntvangst met koffie/thee
10.00uurOpening door Han Akkermans, voorzitter Commissie voor Liturgische Muziek
10.05uurDe basis van de liturgische zang en de plaats van de cantor hierin. Docenten Han Akkermans, Frans Bullens en Jan Schuurmans
  Aan de orde komen onder meer:
  • de antwoordpsalm;
  • het vers voor het evangelie;
  • de intrede- en de communiezang.
11.00uurPauze
11.15uurVervolg workshop
12.15uurLunch
13.00uurVervolg workshop
14.00uurAfsluiting


Aanmelden en kosten
U kunt zich tot 21 september aanmelden door het invullen van het inschrijfformulier op deze pagina. De deelnemersbijdrage is slechts € 15,- per persoon. Hiervoor ontvangt u koffie en een bescheiden lunch. U kunt dit bedrag storten op: NL 57 RABO 0315 9852 59 t.n.v. Bisdom van Breda, inzake Liturgische Muziek te Breda. met vermelding van ‘Dag van de cantor’. Bij betaling voor meerdere deelnemers graag de namen van de deelnemers doorgeven aan jam.van.loenhout428@gmail.com

Uiteraard worden tijdens deze dag alle maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus in acht genomen.

Bijeenkomsten

3 okt 2020 - 10:00 tot 14:00

Geannuleerd: Dag van de Cantor "Zingt voor God"

Sint Lambertuskerk, Markt 62 te Etten-Leur