Geloofsfeest 2017: De Schat is gevonden door 120 schatgravers!

Rond de honderdtwintig kinderen, ouders en begeleiders zijn afgelopen zaterdag 1 juli 2017 naar het Geloofsfeest voor kinderen in Oudenbosch gekomen. Het de thema van de dag was het Evangelieverhaal over de schat in de akker. “Het koninkrijk van God is als die schat. Hij heeft ons het eerste liefgehad”, zongen de kinderen op de Markt. Zelfs de Hemel droeg er een steentje aan bij: er werd veel regen verwacht, maar de kinderen zijn kurkdroog gebleven. Op de momenten dat het programma buiten was, klaarde het wonder boven wonder op. (Fotografie: R. Mangold)

Muziekkapel

Op de Markt zat de stemming er al snel in: de muziekkapel van Oudenbosch toeterde het Schatgraverslied – Hé Makker, wat zoek je in die akker? – op vol volume over het plein. Na deze vrolijke aftrap vervolgden Matthijs en Henkie de buikspreekpop het feestprogramma in Fidei et Arti. De kinderen mochten meedoen met het theater dat bijzonder komisch was. Matthijs had een schatkist cadeau gekregen van zijn enigszins brutale vriend Henkie de pop. Ondanks dat het moeite kostte om de schat open te maken mag duidelijk zijn wat erin zat: een doek met gezicht van Jezus.

Spannende pareljacht

Verdeeld over twee groepen gingen de kinderen bij toerbeurt een schatkistje versieren of een pareljacht lopen. De pareljacht begon heel spannend: in de Hellemonskapel vertelde een parochiaan bij kaarslicht op spannende wijze dat de parels zijn geroofd en vroeg de kinderen om ze te gaan zoeken. “Maar…pas op voor de rovers in het bos, die proberen ze van jullie te stelen!!” Bibberend vraagt een jongetje uit Zeeland bij het verlaten van de kapel: “zijn het echt grote mannen die ze komen stelen? Hebben ze geweren?” De spanning zat er dus goed in bij de kinderen. Gelukkig vonden ze de parels en brachten ze die in veiligheid in de doopvont in de basiliek: ze waren verdiend met het doen van goede daden voor een gevangene, zieke en oudere. Zo komt het Koninkrijk van God op aarde tot stand!

Zeldzame bloem

De dag werd afgesloten met een Eucharistieviering. Het kinderkoor uit Baarle-Nassau zong mooie en vrolijke liedjes en Monseigneur Liesen heeft in de preek vertelt over een jongetje dat op verzoek van een paar wetenschappers in een ravijn een zeldzame bloem wilde plukken. Op één voorwaarde: dat zijn vader het touw zou vasthouden. “Zo is ook onze Hemelse vader: Hem kun je vertrouwen, hij houdt je vast”.

Meerdere pastorale beroepskrachten en ouders lieten spontaan weten dat ze het een geweldige dag vonden. Op naar 30 juni 2018: het volgende Geloofsfeest. Alle kinderen van 7 tot 12 jaar zijn nu alvast uitgenodigd.