Cursus Diaconale Journalistiek in Oosterhout

28 February 2018

In mei 2018 vindt de cursus Diaconale Journalistiek plaats in Oosterhout. In samenwerking met de H. Catharinaparochie houdt het Sint Franciscuscentrum bij de Oosterhoutse Verrijzeniskerk op de woensdagavonden 9, 16, 23 en 30 mei een reeks van vier cursusavonden waarmee parochievrijwilligers hun journalistieke talent kunnen ontdekken en verbeteren.

Te vaak worden artikelen niet gelezen

“Een artikel dat te lang is, niet logisch opgebouwd, de foute kop (of de verkeerde foto) heeft wordt vaak niet gelezen”, weet diaken Stefan Lange van de Catharinaparochie. “Er is weinig dat meer teleurstelling oproept dan een artikel dat je met veel moeite geschreven hebt, en dat niet gelezen wordt. Het maakt dan niet uit of het een artikel is voor een parochieblad, een dorpsblad of de schoolkrant. De redenen dat een artikel niet aanslaat zijn legio. Welke redenen dat zijn wordt geleerd in deze cursus.” Volgens Stefan is goede en eigentijdse communicatie belangrijk om mensen nog te kunnen bereiken: “Het moet pakkend zijn. En bondig. Wie een artikel wil schrijven dat wél helemaal gelezen wordt en dat gespreksstof oplevert mag deze vierdelige cursus niet missen!”

Diaconie is nieuwswaardig

In 2017 vond de cursus plaats in Oudenbosch en ‘s-Heerenhoek. De cursus in Oosterhout volgt dezelfde opzet waarmee de deelnemers een aantal ‘kneepjes van het vak’ leren van professionele journalisten en vakdocenten. Aan de orde komen: ‘het nieuwsbericht’, ‘interviewtechnieken’, ‘nieuws in beeld’ en ‘mijn eigen kanalen’. Voor elke avond komt er een andere gastdocent.

De cursus is bedoeld voor parochievrijwilligers caritasbestuurders en pastorale krachten die actief zijn de diaconie en Caritas van de parochie. Op dit vlak gebeuren veel activiteiten die nieuwswaardig zijn. De oefeningen en opdrachten zijn erop gericht om de initiatieven die er zijn voor de medemens beter zichtbaar en leesbaar te maken.

Zichtbare diaconie?

De cursus Diaconale Journalistiek maakt onderdeel uit van het project ‘Parochies aan de slag voor kwetsbaren’, en heeft als doel de zichtbaarheid van de diaconie in het Bisdom Breda te verbeteren. Projectleider Marc de Koning: “Het is niet bedoeling om van de daken te schreeuwen dat jij iets goeds doet voor je medemens in nood. Maar het is wél goed om aandacht te vragen voor de initiatieven die deze nood willen lenigen. De kwaliteit van die aandacht is de insteek van deze cursus. We gaan de deelnemers leren hoe zij hun verhaal zo goed mogelijk kunnen overbrengen.”

Praktisch

Data:

Woensdagavonden 9, 16, 23 en 30 mei 2018

van 19:00 tot 21:00 uur

Lokatie:Zaal 't Trefpunt, Vondellaan 43, Oosterhout
Kosten:€ 50,= p.p. voor de gehele cursus
Aanmelding:

Aanmelding: Via de cursuspagina

Let op: de cursus biedt ruimte aan maximaal 20 deelnemers.

Meer informatie: