Doe jij mee? Volgende maand weer een cursus Diaconale Journalistiek

19 April 2018

Volgende maand gaat voor de derde keer de cursus Diaconale journalistiek van start. Vanaf woensdag 9 mei vinden er bij de Verrijzeniskerk vier avonden plaats waarop vrijwilligers hun journalistieke talent kunnen ontdekken én verbeteren. Voor studenten is de cursus gratis.


‘Kneepjes van het vak’

Ervaren deskundigen en vakjournalisten zoals Florence Imandt, Yvonne Koopman en topfotograaf Ramon Mangold leren de cursisten een aantal ‘kneepjes van het vak’. Aan de orde komen: ‘het nieuwsbericht’, ‘het interview’, ‘Nieuws in beeld’ en een avond waarop communicatie-expert Daphne van Roosendaal inzoomt op de ‘eigen kanalen’ van de parochie en/of Caritas.

De cursus is bedoeld voor parochievrijwilligers en pastorale krachten die actief zijn in het dienstwerk van de kerk aan de kwetsbaren in de samenleving (diaconie en Caritas). Op dit vlak gebeuren immers veel activiteiten die nieuwswaardig zijn. De oefeningen en opdrachten zijn erop gericht om de initiatieven die er zijn voor de medemens beter zichtbaar te maken, maar de inhoud van de cursus is ook bruikbaar voor andere aspecten van het kerkelijk leven.


‘Te vaak worden artikelen niet gelezen’

“Een artikel dat te lang is, niet logisch opgebouwd, de foute kop (of de verkeerde foto) heeft wordt vaak niet gelezen”, weet diaken Stefan Lange van de Catharinaparochie. “Er is weinig dat meer teleurstelling oproept dan een artikel dat je met veel moeite geschreven hebt, en dat niet gelezen wordt. Het maakt dan niet uit of het een artikel is voor een parochieblad, een dorpsblad of de schoolkrant. De redenen dat een artikel niet aanslaat zijn legio. Welke redenen dat zijn wordt geleerd in deze cursus.” Volgens Stefan is goede en eigentijdse communicatie belangrijk om mensen nog te kunnen bereiken: “Het moet pakkend zijn. En bondig. Wie een artikel wil schrijven dat wél helemaal gelezen wordt en dat gespreksstof oplevert mag deze vierdelige cursus niet missen!”


Zichtbare diaconie?

De cursus Diaconale Journalistiek maakt onderdeel uit van het project ‘Parochies aan de slag voor kwetsbaren’, en heeft als doel de zichtbaarheid van de diaconie in het Bisdom Breda te verbeteren. Projectleider Marc de Koning: “Het is niet bedoeling om van de daken te schreeuwen dat jij iets goeds doet voor je medemens in nood. Maar het is wél goed om aandacht te vragen voor de initiatieven die deze nood willen lenigen. De kwaliteit van die aandacht is de insteek van deze cursus. We gaan de deelnemers leren hoe zij hun verhaal zo goed mogelijk kunnen overbrengen.”

 

Praktisch

Data:

Woensdagavonden 9, 16, 23 en 30 mei 2018

van 19:00 tot 21:00 uur

Lokatie:Zaal 't Trefpunt, Vondellaan 43, Oosterhout
Kosten:€ 50,= p.p. voor de gehele cursus.
Voor studenten is de cursus gratis.
Aanmelding:

Aanmelding: Via de cursuspagina

Let op: de cursus biedt ruimte aan maximaal 20 deelnemers.

Meer informatie: