Zinvolle dag "Ontmoet de wereldkerk"

2 December 2017

Op zaterdag 25 november 2017 organiseerde de Hulporganisatie Kerk in Nood de ontmoetingsdag ¨Ontmoet de Wereldkerk¨ in het Theater Gooiland te Hilversum. Ongeveer 400 mensen bezochten deze bijeenkomst.

De dag opende met een Byzantijnse viering in de H. Vituskerk in Hilversum. Het Utrechts Byzantijns koor ondersteunde de viering met gezang. Daarna volgde een programma met hoofdsprekers onder wie de Nederlandse missionaris Frans Baartmans mhm die in India onder de onaanraakbaren werkte en de Oekraïense bisschop mgr. Gudziak, bisschop van de Oekraïens Grieks-Katholieke Kerk in de Benelux. Op het einde van de dag traden de KISI-kids op.

Fatin Mattey-Eshaw, projectmedewerker van het project ´Vluchtelingen voor Vluchtelingen', maakte het bisdom Breda zichtbaar op deze dag. Fatin presenteerde kort haar project. In het middagdeel begeleidde Fatin twee workshops waar christenen uit Nederland en het Midden-Oosten elkaar ontmoetten. Er waren ongeveer 58 personen, christelijke volwassenen en kinderen, uit de omgeving van Breda, Utrecht en Hilversum met Fatin meegereisd.

¨In de workshops heb ik de mensen zelf aan het woord gelaten¨ vertelt ze. ¨Vluchtelingen hebben verteld hoe zij baat hebben gehad bij het project 'Vluchtelingen voor vluchtelingen'. De deelnemers spraken over hun hoop, hun wensen en de reden waarom ze gevlucht zijn. Één deelnemend gezin zat zelfs nog in een asielzoekerscentrum.¨

¨Alle mensen zijn dankbaar voor de opvang in Nederland,¨ vervolgt Fatin Mattey. ¨Ze willen één ding, werk. Ze willen dolgraag integreren en meedoen met de Nederlandse samenleving. Daarnaast verlangen ze naar catechese voor hun kinderen. Ze vinden het belangrijk dat hun kinderen hun geloof verdiepen en veel over het geloof weten. In het Midden-Oosten is er in de parochies veel aandacht voor kinderen. De meeste vluchtelingen kijken hoopvol naar de toekomst uit,¨ besluit Fatin.